Teemateipeillä uutta seinäpintaa koululaisten iloksi

Jokunen vuosi sitten Sylvään koulun eteisaulaan teipattiin iso lattiatarra ja tämä isokokoinen Sastamalan kaupungin ilmakuva on herättänyt ihastusta niin koululaisten kuin koulun vieraiden keskuudessa. On siinä astellut Suomen valtionpäämieskin kesäisen Kirjapäivät tapahtuman yhteydessä. Kun pääportaikon askelmat näyttivät nuhjuisilta, rehtori Anderson halusi uudistaa niitä kuvateipillä. Kuten niin usein käy, yhden paikan kunnostus herättää tarpeita muuallakin. Niinpä koulun seinille teipattiin maisemakuvaa useana kokonaisuutena ja teemateipin aiheena oli silta. Lukemalla oppii ja oppimalla pääsee uusiin mahdollisuuksiin.

Kuvapankista kansainväliset tunnetut kohteet seinäteipiksi

Harvalla matkustajalla on kotialbumissaan niin laadukkaita ja tiedostokooltaan isoja kuvia, että niistä saa tulostettua koulun seinälle lattiasta kattoon ulottuvia kuvateippejä. Oman olkkarin tehosteeksi ne varmasti riittävät mutta Sylvään koulun tarpeisiin oli etsittävä kansainvälisiä kohdekuvia erikoistuneista kuvapankeista. Rehtorilla ja oppilaskunnan edustajilla oli omat toiveensa ja niiden perusteella meillä toimistolla alkoi kuvien etsintä. Selasimme YouTubea, googlen kuvahakuja ja kuvatoimistojen kuvapankkeja. Kun sopiva siltakohde löytyi, piti se sovittaa valokuvaan tyhjälle seinälle oikean kokoisena ja sävyisenä. Joku aihe piti muokata kahdestakin eri kuvasta mutta jälkikäteen tuskin kukaan erottaa, missä on taivasta värjätty tai vedenpintaa jatkettu. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Se pätee teemateippienkin kohdalla.

Suurkuvalla metrikaupalla seinäteippien asennusta

Lopulta seinäkuvien tulostusoriginaalit olivat valmiina ja alkoi teippien tulostaminen ja suojalaminointi. Isot kuvat valmistettiin osina korkeuden mukaan vuodiksi ja aika paljon pöytäpintaa tarvittiin niiden käsittelyyn.
Asennustyötä varten koululle mukaan otettiin lastaa, mittaa, porakone, ruuveja, asennusteippiä ja puhdistusvälineet. Yksi tiilinen seinäpinta ei soveltunut seinäteipin alustaksi, joten se levytettiin ja pohjamaalattiin erikseen. Suurkuvan töissä tarvitaan siis kirvesmiehen ja maalarin taitoja sillä joka seinälle tehtiin fiksausta, kolhujen kittaamista ja hiomista. Lattialistat irrotettiin ja taas kiinnitettiin. Vuota vuodalta kuvat seinällä muodostivat näyttävän kokonaisuuden, joka viimeisteltiin vielä kohdevalojen säätämisellä. Valmista tuli.

Kotisivut: www.teemateippi.fi

Kuvat: Jari Sundgrén
Tekstit: Raija Sundgrén